tiistai 27. tammikuuta 2015

Meidän yksös- ja kaksosvauvojen erot

Uudet tuulet vuoteen 2015. Tai ainakin yritetään... Arki vie niin mukanaan, mutta jospa taas saisin intoa jatkaa tätä bloggailua.


Isosiskot M&R täyttävät parin viikon kuluttua 4 vuotta. Vielä en ole tehnyt elettäkään syntymäpäiväjuhlien eteen, joten kiire tulee jälleen. Pikkusisko N täyttää 2 kk kuluttua yhden vuoden. Mihin kadotin taas vuoden? Täytyy sanoa, että tästä vauvavuodesta muistan silti paljon enemmän kuin kaksosten vauvavuodesta. Oli aikoinaan aika työläs vuosi, kun vertaa nyt tähän kuluvaan, mutta onneksi en silloin tiennyt muustakaan =) Tietysti yksi vauva on NIIIIN paljon helpompi kuin kaksi. Se, joka sanoo, että yhtälailla siinä menee kaksi kuin yksikin, niin tervetuloa vaan testaamaan asia monikkoperheeseen! Tässä synttäreiden kynnyksellä, ajattelin vähän vertailla yhden ja kahden vauvan ensimmäistä vauvavuotta.


Tähän vuoden rankkuuteen vaikuttaa aika oleellisesti, että kummallakin kaksosista oli 4kk kolikki, tällä yksösvauvalla ei ollut kuin normaalia mahakipua silloin tällöin. Ja tähänkin vaikutti hyvin pitkälle se, mitä itse söin. Vauvan parhaaksi välttelin esim. suklaata ja pullaa, jotka selvästi ottivat hänen mahaansa. Kahvi ja Cocacola olivat ehdottomasti kiellettyjä. Tuplavauvat joivat korviketta ja oli tuskainen tie löytää tytöille mahaan sopiva "maito".


Toinen merkittävä ero oli imetys. Kaksosten imetys ei oikein sujunut. Ensinnäkin meni 1,5 viikkoa ennen kuin sain maidon nousemaan ja sekin lääkkeiden avulla. Asiaan vaikutti kylläkin sektio. En kokenut koko imetystä "omaksi jutuksi" ja vaikka kovasti silti yritin, maitoa ei vaan tullut, eikä vauvat tainneet (näin jälkeen päin ajateltuna) oikein osaneet kunnolla imeäkään. Niinpä meillä alkoi pulloralli. Pullosta tytöt joivat heti synnyttyään, joten onko ihme ettei oikea tissi oikein maistunut. Nyt yksösvauvan kanssa imetys on sujunut oikein hyvin. Täytyy silti sanoa, että ensimmäiset 3kk oli opettelua niin minulla kuin vauvalla ja vasta sen jälkeen se alkoi sujua vaivattomasti. Maitoa kuitenkin tuli hyvin, niin halusin jatkaa ja hyvä että jatkoin, koska sitten sekin muuttui "normaaliksi" ja kivuttomaksi arkitoimenpiteeksi :) Imettämiseen on saattanut vaikuttaa myös synnytysosaston asenteet. Kaksoset saivat heti synnyttyään osastolla pullon suuhun ja luovutettua äidinmaitoa. Nyt viimeksi olimme potilashotellissa ja siellä ei edes tarjottu muuta vaihtoehtoa kun imetys ja korostettiin ensimaidon ja muutamien tippojen merkitystä ja tärkeyttä. Jälkeenpäin ajateltuna stressi oli varmaan suurin syy miksi imetys ei onnistunut ensimmäisellä kerralla.


Kolmanneksi eroksi voisin laittaa viihtyvyyden. Koska kaksoset olivat koliikkinsa takia usein sylissä ja heitä heijattiin yökaudet monta kuukautta, he tottuivat sylissä olemiseen. Juurikaan eivät viihtyneet lattialla, eivät yksin eivätkä keskenään, vaan itkivät heti surkeina. Tämä sinkkuvauva taas on alusta asti viihtynyt lattialla katselemassa lelujaan tai muuten vaan seurannut tapahtumia ja siskojen leikkimistä (lue: huutamista ja juoksua).


Nukkumisesta sen verran, että kaikki vauvat ovat jossakin vaiheessa nukkuneet perhepedissä. Muistaakseni isosiskot siirtyivät omiin sänkyihinsä joskus 5kk ikäisinä, kun alkoivat liikkumaan niin paljon, että sai pelätä heidän yöllä putoavan sängystä. Pikkusisko nukkuu vieressäni edelleen, mutta epäilen oman sängyn kutsuvan hetkenä minä hyvänsä. Isosiskot ovat olleet aina huonoja nukkumaan, mutta onneksi kuitenkin tottuneita toistensä ääniin. Pikkusisko taas ihan vauvana nukkui vaikka millaisessa metelissä, mutta nyt vanhemmiten alkanut nukkumaan paljon huonommin. Saas nähdä kumpaan isosiskoon tulee, kun toinen nukkuu selvästi sikeemmin ja paremmin kuin toinen.


Itse koen, että kyllä tämä aika yhden vauvan kanssa on ollut paljon helpompaa. Kaksosten kanssa en uskaltanut juuri missään käydä kolmisin, koska tunsin etten pärjää yksin. Ainoastaan, jos mies tai äitini oli mukana niin halusin jossakin käydä. Alkukuukaudet kun isosiskot olivat vielä hoidossa, niin ramppasimme tämän yhden vauvan kanssa vaikka missä kaksisin. Kävin ruokakaupassa, vaatekaupassa, kirpparilla, missä milloinkin ja hän tyytyväisenä katseli seikkailujamme.


Nyt tietenkin isosiskojen uhmaikä on tuonut haasteita arkeen, samoin pelkkä kotona olo. Käydään kyllä kerhossa ja silloin tällöin muuallakin, mutta en millään pysty antamaan huomiota niin paljon kun tytöt sitä haluaisivat. Onneksi mieheni on tullut tässä kohtaa apuun ja tarjoaakin tytöille usein syliä ja muuta hoivaa.


Mutta on se vaan ihanaa, kun vauvavuodesta jotain muistaakin =) Jälkeenpäin olen katsellut isosiskojen vauvakuvia ja muistan osan kuvien tapahtumat vain sumusta. Olen kiitollinen kaikista lapsistani ja onnellinen siitä, että sain kokea sekä normaalin raskauden että tuplaraskauden.


Pikkusisko N 2 vkoa

Isosiskot R ja M 2 vkoa

Neiti N 4kk

Neidit R & M 5kk

N 10kk katselee siskojen leikkejä

Isosiskot vuoden iässä leikkimässä


 -K-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti